Per unes Platges Sostenibles
Les platges són un actiu ambiental molt important en el nostre territori ja que a més del que representen com a atractiu turístic i econòmic, atresoren una gran riquesa biològica que ens aporta recursos valuosíssims i serveis fonamentals per a mantindre la nostra qualitat de vida. Per aquest motiu, i amb la intenció de fer una gestió el més integral possible, el Servei de Medi Ambient, a més de treballar en la neteja i la conservació del litoral, aposta per fomentar una actitud proactiva en la ciutadania per a la conservació de l’ecosistema litoral mitjançant la campanya de sensibilització i conscienciació "Per unes Platges Sostenibles".
Les actuacions de la campanya són:
En un lloc autoritzat del passeig marítim es disposa un estand on s’explica el treball que duu a terme la Secció de Platges de la Diputació i l’impuls que s’està donant a la gestió correcta de la posidònia i dels seus arribaçons. L’explicació s’acompanya d’un tríptic que recull les funcions de les praderies de posidònia, com per exemple la protecció natural de la costa i el seu paper com a magatzem de CO₂, entre d’altres. També s’informa sobre la fragilitat dels sistemes dunars i de la seua dependència per a conservar les platges. A més, s’incideix en la importància de no embrutar les platges i es regalen als fumadors cendrers reutilitzables perquè depositen les burilles i altres residus xicotets, informant al mateix temps sobre la problemàtica que aquests generen.
D’altra banda, en la part més visible del passeig es col·loca un termòmetre gegant amb la finalitat de donar-li visibilitat al canvi climàtic i als seus impactes sobre l’ecosistema litoral. Aquest termòmetre és el punt central al voltant del qual s’instal·len 5 carpes que tracten diversos conceptes relacionats amb el canvi climàtic.
Els dos primers tallers estan orientats a explicar algunes de les causes i conseqüències del canvi climàtic, com l’augment del nivell de la mar i l’increment de la freqüència de les sequeres, així com la seua relació amb la desertització.
En un altre taller es mostra com a més de la sequera, la contaminació de l’aigua dolça provoca que el recurs siga encara més escàs, parant per tant l’atenció en la importància de no contaminar l’aigua des de l’àmbit domèstic. També es transmet la necessitat de fer un consum conscient, mostrant la relació del consumisme amb el canvi climàtic.
La quarta carpa es centra en el consum energètic i experimenta amb diverses fonts per a obtindre energia. A més, es complementa amb un joc per a entendre què és la petjada de carboni.
Finalment, ens expliquen les característiques de l’ecosistema litoral. Ens mostren la importància de conservar el sistema dunar, les praderies de posidònia i la nostra biodiversitat. Els assistents tenen l’oportunitat d’identificar algunes restes marines, conéixer algunes espècies característiques del Mediterrani, observar com està la posidònia en la mar o tocar la closca d’una tortuga babaua. Així mateix, es donen algunes pinzellades sobre pesca sostenible.
Després d’aquest recorregut, entre tots els participants es confecciona un mural on els xiquets i les xiquetes expressen com són les platges que desitgen i adquireixen un compromís amb el medi ambient escrivint un missatge.
VÍDEOS 2019
FULLETS