Hospital de Salut Mental de Bétera

 

HOSPITAL DE SALUT MENTAL PROVINCIAL / UNITAT DE MITJANA I LLARGA ESTADA

 

Propòsit, visió i valors

 

1. PROPÒSIT

El nostre propòsit és l’assistència en salut mental a persones amb trastorns mentals greus, com a dispositiu hospitalari rehabilitador i terapèutic de mitjana i llarga estada, amb la finalitat d’incorporar les persones en altres recursos de caràcter rehabilitador i terapèutic, mitjançant un pla individual de tractament i rehabilitació en tots els àmbits de les persones (social, econòmic i mediambiental) dins de l’ecosistema assistencial en salut mental del nostre entorn.

 

2. VISIÓ

Que l’HPB/UMLE siga un dispositiu de referència dins l’ecosistema de salut mental de la comunitat on opera, amb resultats òptims en els aspectes terapèutics, rehabilitadors i assistencials, que donen resposta a les expectatives de pacients, familiars i persones del centre com a principals grups d’interés. Establir com a principis els valors europeus determinats en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, la Convenció Europea de Drets Humans, la Directiva 2000/78/EC de la Unió Europea, la Carta Social Europea i el Pacte Mundial de Nacions Unides (any 2000), que recullen deu principis perquè les organitzacions i activitats empresarials siguen socialment responsables i sostenibles.

 

3. VALORS

 a) El pacient element central de l’organització. Gira entorn a les necessitats terapèutiques dels pacients, tot passant de ser una organització basada en un model assistencial rígid a un model flexible.

b) El pacient formant part de la societat civil i basant-nos en els valors europeus.

c) El model de recuperació és aconseguir la millor qualitat de vida possible en tots els àmbits del pacient (social, familiar, econòmic, cognitiu, econòmic, educatiu, jurídic, laboral...) que afecten la seua vida diària.

d) La participació d’usuari i familiars, més enllà del formalisme present en els processos, ha de constituir-se com una referència constant de tota l’activitat assistencial.

e) Qualitat tècnica i científica basades en l’evidència científica i assistencial.

f) La qualitat terapèutica dependrà del clima laboral, de les relacions entre professionals i usuaris i fins i tot del medi ambient i l’estructura física, per això les persones de l’organització hauran d’implantar actituds proactives i preventives, perquè l’activitat tècnica no deshumanitze l’ambient terapèutic i les relacions entre professionals i pacients.

g) Tractament individualitzat, considerant la naturalesa del tractament de caràcter col·lectiu dels malalts. La consideració individual de cada pacient per a adaptar-se a les seues necessitats terapèutiques ha de ser un dels principals valors assistencials del centre. Aquest valor s’implanta i desenvolupa en els plans individuals de tractament i rehabilitació (PITR).

h) Integració assistencial. Mantindre la coherència interna que han de tindre tots els processos assistencials que s’apliquen sobre un pacient dins de la UMLE, i evitar la variabilitat. Externament responent a la definició de l’«apartat propòsit», sempre integrat en l’ecosistema assistencial de Salut Mental, que garantisquen la continuïtat entre la unitat i els dispositius als quals es derive el pacient.

i) La qualitat de l’organització. Totes les actuacions en la UMLE/HPB formen part de processos que han de ser implantats i desenvolupats mitjançant procediments clars, utilitzant sistemes de gestió que permeten la millora contínua (EFQM, ISO), cosa que en el seu conjunt permetrà elaborar un mapa de processos (processos estratègics, de suport i subprocessos), i determinar els propietaris i responsables de cadascun d’aquests.

j) Els valors i principis operatius que regeixen les personesque formen part de la UMLE/HPB en la seua conducta interna i la seua relació amb l’exterior són: compromís personal de servei, integritat, innovació, treball en equip, èxit, millora contínua, disponibilitat, eficiència, eficàcia i principis ètics.

 

UNITATS FUNCIONALS DE LA UMLE HOSPITAL DE BÉTERA

Psiquiatria: assistència psiquiàtrica experta als pacients amb malaltia mental greu.

Psicologia Clínica: assistència en psicologia clínica especialitzada.

Farmàcia: gestió de medicaments i productes sanitaris necessaris per a l’assistència.

Infermeria en salut mental: atenció infermera als pacients i usuaris del centre.

Treball social: valoració de recursos sociofamiliars i econòmics, com també la col·laboració i l’ús d’altres recursos socials.

Teràpia ocupacional: posada en funcionament de programes de teràpia ocupacional (activitats de la vida quotidiana bàsiques i activitats de la vida quotidiana instrumentals).

Direcció i administració: gestió econòmica i aprofitament de recursos humans i materials del centre. Compta amb les àrees següents: gestió economicofinancera, gestió de persones, mobilitat (abasta la mobilitat interna i externa de persones, malalts, estris, equips i fàrmacs), sostenibilitat ambiental i paisatgisme (manteniment adequat de la flora i fauna del centre), bugaderia (servei de llavada del material tèxtil del centre), alimentació (mitjançant la regeneració d’aliments), arxiu d’històries clíniques de l’HPB, accessibilitat al recinte i gestió d’espais i magatzem.

 

 

Organigrama Consulteu ací l'organigrama de Salut Mental.
Responsable Sr. Alfredo Ribelles Villalba
Diputada delegada Sra. Imma Gonzalez Martorell. Vegeu-ne més