PLGRDA

Guia metodològica per a l’elaboració de Plans Locals de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables

 

Sabem que el millor residu és aquell que no es genera. Tanmateix, els residus urbans no paren de créixer. Cada persona produïm més d’1 quilo de fem al dia, o siga, a la província de València es generen més d’1 milió de tones cada any. Residus que si no es gestionen adequadament acaben contaminant la terra, l’aigua i l’aire.

 

L’ampliació de les plantes de tractament i els contenidors d’accés obert als carrers són insuficients. Per aquest motiu, hem de treballar més en el foment de la reutilització i la reparació, evitar el malbaratament alimentari i impulsar una educació ambiental transformadora que prioritze la reducció front al reciclatge.

 

En aquest sentit, cada vegada més ajuntaments estan apostant per una recollida separada porta a porta i el seu tractament descentralitzat. Altres, a més, es centren en l’aprofitament energètic de la biomassa o en l’obtenció de compost de qualitat a partir de les restes agrícoles i dels residus urbans.

 

Aleshores, en matèria de residus són molts els reptes als quals les entitats locals han de fer front per assolir els objectius establerts. Per això, des de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, a banda del suport econòmic per a la redacció dels Plans Locals de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables (PLGRDA), posem al vostre abast una guia metodològica per a la seua elaboració, és a dir, un instrument que permetrà homogeneïtzar el contingut dels PLGRDA i facilitar el treball de tècnics i tècniques en les administracions municipals i supramunicipals.