Tramitació

Un risc geològic és la condició, el procés o el succés geològic que pot generar en un moment determinat un dany sobre un element exposat i vulnerable, i donar lloc a un desastre. És directament proporcional a l’exposició, a la vulnerabilitat i a la perillositat.

 

Els riscos geològics poden originar-se a partir de la mateixa dinàmica de la Terra. Els més habituals a la província de València són els despreniments, els lliscaments, les inundacions, els fluxos i els enfonsaments. Aquests riscos també poden estar provocats per l’acció antròpica.

 

En aquest sentit, l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València pot actuar en esdeveniments catastròfics o situacions de greu perill mitjançant la tramitació d’emergència.

 

Els passos a seguir per a realitzar una obra de minimització de riscos geològics són els següents:

 

L’Ajuntament envia un escrit oficial per registre d’entrada sol·licitant ajuda tècnica i econòmica per algun risc geològic que posa en perill al municipi i als seus habitants. S’organitza una reunió amb l’equip de govern i tècnic per a valorar el problema. La Diputació fa un informe previ favorable o desfavorable. Si és favorable i l’actuació es pot fer pel procediment d’emergència, es demana a l’Ajuntament un projecte d’obra i la disponibilitat dels terrenys. Es revisa el projecte i es fan requeriments, si cal. Des de Diputació s’elabora un informe d’aprovació i un informe final de realització d’obra d’emergència. Una vegada està el decret d’adjudicació, es fixa una data per a signar l’acta de replanteig. Mentre l’actuació està en marxa es fan visites tècniques i es manté un contacte permanent amb la direcció i la coordinació de l’obra. Acabada l’obra, si tot està correcte, es signa l’acta de recepció i la direcció d’obra aporta la certificació dels treballs efectuats. L’empresa contractista envia la factura i si és conforme, el tècnic redacta l’informe favorable.