Els huit finalistes de “Sona la dipu amb música, balls i cançons tradicionals” doblen els assajos per a l'última prova
Els huit grups finalistes de «Sona la dipu amb música, balls i cançons tradicionals»redoblen esforços durant aquests dies per a preparar les seues actuacions en l'última prova del concurs que se celebrarà el dissabte que ve, 12 de setembre, al Teatre Principal de València.
Grup de Danses d’Ontinyent, La Xicalla de Catarroja, La Senyera de València, Xafarnat de Paterna, Les Folies de Carcaixent, El Tossal de Llíria, Canyamars de Canals i el Grup Realenc de Picanya ballaran en la final del certamen organitzat per la Diputació de València, amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
Huit il·lusions fetes ball
Segons l'ordre establit mitjançant sorteig, el Grup de Danses d’Ontinyent obrirà la competició amb la Jota d’Aielo de Malferit i L’U de la Pobla del Duc. «Són peces de la Vall d'Albaida i sempre que eixim fora intentem interpretar obres autòctones», assenyala M. Carmen Pastor, membre de l'agrupació integrada per més de seixanta membres, encara que només n’actuaran vint en la final.
Cinc parelles de la Xicalla de Catarroja ballaran Boleros de Catarroja i la Jota Redona (Valencianes U i Dotze de Carlet). Segons Valentín, integrant del grup, «hi ha nervis però també molta il·lusió de cara a la prova final».
En tercer lloc actuarà La Senyera de València amb L’U d'Aielo de Malferit i el Bolero Estrella. El seu director i president, Manuel Mercader, explica que faran tres assajos més abans de la final i, després d'haver actuat en les festes de Poble Nou, «La gent està amb molta il·lusió, nerviosa, perquè s'actua en un lloc important, el Teatre Principal de València, i açò motiva», ha comentat.
Xafarnat de Paterna ha optat per dues peces paterneres, el Bolero i la Jota. Tal com refereix Yolanda Oliver, «ballar en el Teatre Principal no solament és un luxe sinó que per a nosaltres també és un repte, allò important ja no és guanyar, sinó estar allí i gaudir». Oliver ha agraït la col·laboració prestada per l'Ajuntament de Paterna «que ens ha cedit els locals municipals més dies perquè puguem augmentar els assajos».
Les Folies de Carcaixent pujarà a l'escenari en cinqué lloc amb un espectacle-homenatge als cantadors. Segons ha avançat Xavier Rausell, «hem seleccionat dues peces icòniques, de les més importants que hem recuperat―Valencianes de l’U i Dotze de Corbera i Ball per la de l’U de Carcaixent― que suposen també un homenatge a dues grans figures del Cant d’Estil, el Xiquet de Bétera i El Torneret».
El Grup de Danses i Rondalla El Tossal de Llíria ha optat per la Granaina de Montaverner i el Fandango de Cofrents. Els seus integrants han destacat que participar en la final «és un al·licient, hi ha nervis sempre, és una cosa que no es pot evitar sempre que s'actua i encara més quan és un teatre gran com el Principal», destaca M. Carmen.
En penúltim lloc participarà el Grup de Danses Canyamars de Canals amb la interpretació de l’U d’Ador i Els Agüelos de Canals. Zulema Sancho, de Canyamars, explica que la primera peça és més animada i la segona «és del poble i volem anar a passar-ho bé i a mostrar el nostre ball».
El Grup de Danses Realenc de Picanya tancarà les actuacions amb la Jota de Loriguilla i la Malaguenya de Pedralba, «dues peces que hem recuperat i que pertanyen a pobles de l'interior de la província en el repertori de la qual ens hem especialitzat i ens identifica com a grup», explica M. Carmen Mas.
Valoració positiva de dansadors mixts
El jurat valorarà l'actuació dels grups en tots els seus elements, incloent l'autenticitat, l’execució musical, l'ús d'instruments propis, de la indumentària apropiada d'home i de dona, i la incardinació perfecta de tots aquests ingredients, i valorarà positivament que les parelles en la seua majoria estiguen compostes per dansadors mixts.
El guanyador del primer premi rebrà 2.500 euros, el segon 1.500 euros i el tercer 900 euros, a més de les plaques commemoratives corresponents de la Diputació i de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
La final s'emetrà en directe
La web de la Diputació de València, dival.es, emetrà íntegra la final el dissabte que ve a partir de les 19:00 des del Teatre Principal de València.
Com en edicions anteriors, aquesta final serà emesa en directe i diferit per televisions locals i comarcals, com també pelsr diferents portals municipals d'Ontinyent, Catarroja, Paterna, Carcaixent, Llíria, Canals i Picanya. També es retransmetrà en directe a través de webs generalistes i especialitzades com la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, www.folklorecv.com, i a través del compte de Twitter de la Diputació de València, @dipvalencia, amb l'etiqueta #finalfolclore.
La plataforma dival.es allotjarà, després de l'emissió en directe, totes les actuacions d'aquesta gala final i el lliurament de premis, permetent-ne visionats, descàrregues o ús d'eines per a compartir en xarxes socials.