Presentació del cartell dels instruments d'orquestra

El 16 de novembre passat es va presentar el cartell «Els instruments d'orquestra» a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència (València). La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha volgut ampliar la sèrie de cartells amb el vocabulari dels instruments musicals. Fa uns anys es van elaborar uns fullets i cartells dels instruments de banda i dels instruments populars. Com que moltes agrupacions musicals incorporen de fa temps una secció de corda o inclús alguna orquestra, s'ha vist l'oportunitat de no limitar la sèrie de cartells als instruments de vent i percussió de les bandes o als del folklore valencià. Aquest cartell d'ara, el dels instruments d'orquestra, destinat sobretot a escoles i agrupacions musicals, s'ha concebut com a reforç del vocabulari per a denominar els diversos instruments de l'orquestra i el podran aprofitar mestres i músics o inclús botigues d'instruments musicals. Només l'hauran de demanar a través dels municipis que s'han adherit en el programa d'Assistència Tècnica en Matèria Lingüística de la Diputació de València o directament a la Diputació de València. El cartell, com també altres materials de campanyes de promoció del valencià de la Diputació, es pot descarregar a més en format PDF des de la secció de campanyes de de la UNL (www.dival.es/normalitzacio).

El text explicatiu que apareix en el cartell diu que «en el segle XIX les orquestres van assolir la grandària i les proporcions que coneixem actualment, i alguns compositors van destacar per compondre obres per a formacions inclús més nombroses. Els instruments evolucionaren i aconseguiren un major volum i uniformitat, i es va conformar el gran conjunt que és l’orquestra simfònica, per a respondre a les necessitats dels compositors, que amb les seues aportacions a l’orquestració, van preparar el camí a l’orquestra del segle XX». Així, s'entén que tots els instruments usats històricament en les orquestres no cabrien en un cartell i per a fer la tria d'instruments més representativa possible sense que fóra exhaustiva, la Unitat de Normalització Lingüística ha comptat amb l'assessorament de Javier Carrau, professor de violí i música de cambra en el Conservatori Superior de Música de la Vall d'Uixó, a més d'instrumentista professional de violí barroc i modern, i director de les orquestres Tetracorde i La Battaglia.

El disseny és obra de la il·lustradora alemanya Lena Hesse que ja havia col·laborat amb la Diputació de València en la creació dels fullets i cartells dels instruments populars i els instruments de banda quan era alumna Erasmus de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València, entitat amb la qual la Diputació té un conveni de col·laboració per a desenvolupar idees gràfiques i publicitàries a l'entorn de la promoció del valencià.

El Museu d’Etnologia de la Diputació de València ha acollit novament una presentació de la Unitat de Normalització Lingüística, els anteriors cartells de la sèrie (Els instruments populars i Els instruments de banda) ja es van presentar també amb el museu en una conferència concert a càrrec de Fermín Pardo.

El cartell s'ha presentat acompanyat d'un concert de l'Orquestra Tetracorde del Centre Artístic Musical Santa Cecília, de Foios, que va interpretar la Tercera Simfonia de Schubert dirigida per Javier Carrau, el qual va fer una introducció didàctica als 4 moviments de l'obra del cèlebre compositor austríac del segle XIX.

 

Més informació:

/normalitzacio/content/campanyes

http://www.lenahesse.com/

http://www.musicalfoios.org/agrupaciones/orquestra-tetracorde/