La Diputació de València presenta la campanya de promoció lingüística: la flora aromàtica

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València presentarà, dimecres, 7 d’abril, a les 11 h, a l’Umbracle del Jardí Botànic de València, la carpeta amb les làmines i marcapàgines de la flora aromàtica valenciana.

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València presentarà, dimecres, 7 d’abril, a les 11 h, a l’Umbracle del Jardí Botànic de València, la carpeta amb les làmines i marcapàgines de la flora aromàtica valenciana.

En l’acte de presentació intervindran Dolors Gimeno, diputada de Normalització Lingüística i Immaculada Cerdà, cap de Normalització Lingüística. En acabar l’acte hi haurà una visita guiada al Jardí Botànic a càrrec de Gingko Educació.

Les persones interessades a assistir a l'acte de presentació i la visita guiada sobre plantes aromàtiques que es farà a continuació ho hauran de comunicar, fins les 12 h del 6 d'abril, al correu-e normalitzacio@dival.es, deixant constància de nom i cognoms i un telèfon de contacte.

La campanya es pot vore anant a la secció web de la UNL: vint làmines i marcapàgines de la flora aromàtica

 

«On hi ha ruda, Déu ajuda!» o «Rabet de gat i s’ha curat» són expressions populars que mostren les aplicacions i els usos dels vegetals. Plantes curatives, com el rabet de gat o la sàlvia; culinàries, com la sajolida o l’orenga i aromàtiques com la malva-rosa o la marialluïsa són descrites en la campanya de la Diputació de València que ens permet, a través de les denominacions en llatí i les més populars, endevinar la història oculta darrere d’unes branquetes silvestres o d’una flor popular. Herba d’olives, herba botifarrera o herba de bruixes són denominacions més transparents per a mostrar l’ús principal de la sajolida, l’orenga o la ruda. Però també citrodora, pulegium o officinalis—les denominacions en llatí— ens permeten reconstruir-ne l’ús: aromàtic, per a espantar les puces o farmacològic del timó de llima, el poliol o el romer.

Romer, fenoll, melissa, marialluïsa, timó de llimó, herba-sana, poliol d’aigua, rabet de gat,espígol, orenga, pebrella, sajolida,sàlvia, alfàbega, ruda vera, murta, malva-rosa, timó, menta pebrera i camamil·la són les vint plantes aromàtiques que formen part de la campanya. Les làmines contenen una il·lustració Joan Llopis Doménech, amb la denominació científica, el nom en llatí, la denominació estàndard i una segona denominació, com a forma secundària, a més d’un text d’informació etnobotànica amb referències als usos, l’etimologia, el rastre que han deixat en l’onomàstica i en el costumari valencià. Forma part d’una campanya que pretén conéixer una miqueta més el nostre territori a través de les paraules que fem servir per a descriure’l i desplega el cartell de la flora aromàtica que la Diputació de València va publicar en 2018.

Amb l'assessorament dels etnobotànics Daniel Climent Giner i Aina S. Erice, la campanya s’ha ampliat amb entrades en Facebook, Twitter i Instagram on s'ha parlat d’usos, costums, etimologia i altres curiositats. Ara, maquetada per Pablo Herranz en una edició en paper d’alta quallitat feta per la Impremta Provincial arribarà als municipis de la província de València.

Com totes les campanyes de promoció de l’ús del valencià que edita la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València està disponible en el web dival.es/normalitzacio per a descàrrega gratuïta.