La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València participa en les Trobades d’Escoles en Valencià
«L’arrel de les paraules» és el nom de l’estand, un fotoreclam amb l’etimologia de paraules de l’escola i la família.
«L’arrel de les paraules» és el nom de l’estand, un fotoreclam amb l’etimologia de paraules de l’escola i la família.
Enguany, novament, la Diputació de València estarà present en les trobades de la província de València que porten el lema «L’escola que ens fa lliures».
La Unitat de Normalització Lingüística havia d’haver participat ja en la primera trobada, a Rafelbunyol (l’Horta Nord) el cap de setmana passat; però a causa de l’oratge, la trobada s’ha ajornat. Si les pluges ho permeten, estarà present a Alfarb (la Ribera), Benigànim (la Vall d’Albaida) Campanar (València), Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre), Quart de Poblet (l’Horta Sud) la Llosa de Ranes (la Costera), Casinos (el Camp de Túria) i Miramar (la Safor).
A l’estand de la Diputació de València les famílies participen en «L’arrel de les paraules», unfotoreclam amb l’etimologia de les paraules de l’escola i la família, com ara: «Jugar», del llatí iocari, fer una cosa amb alegria; «Pati» de l’occità pati/patu, prat o lloc on pasturar; «Pissarra», del basc lapitz-arri, pedra o llosa; «Raspall», del germànic hraspom, raspar o gratar, «Tabal», de l’àrab tabl, tambor, etc. L’ètim de les paraules és un recurs didàctic atractiu que suscita sempre interés. L’oficina de normalització lingüística de Manacor el va emprar en una campanya de foment del comerç local, presentada en les Jornades ‘La llengua fa poble’ organitzades per la Diputació de València el 2019. Inspirada en aquella campanya, la Unitat de Normalització Lingüística porta l’arrel de les paraules a les trobades.
Els participants reben com a obsequi un necesser amb una de les paraules i l’etimologia que explica d’on provenen amb un disseny de La Casa Cantonera. Els necessers, disponibles en diversos colors, mostren les deu paraules guanyadores d’una selecció feta pels usuaris de les xarxes socials de la Unitat de Normalització Lingüística. Uns espais on apareixen publicades les fotografies: Facebook «Valencià a la Dipu», Twitter @ValenciaalaDipu i Instagram @ValenciaalaDipu. Els seguidors en les xarxes socials reben informació de les activitats i de les subvencions, ajudes, cursos i tallers de promoció de l’ús del valencià, a més d’un servei de consultoria lingüística.
Les trobades són un espai de convivència entre la comunitat escolar de la comarca; amb tallers de les escoles i presència de les editorials i les administracions públiques. La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València hi participa sempre amb un fotoreclam dels més visitats de la jornada. En anys anteriors s’han dedicat a les frases fetes i refranys, el Diccionari de la rima de Francesc Ferrer Pastor i als versos de Marc Granell.