La Ruta de la Salut de la Diputació arriba a les 5.700 tècniques i proves en el seu recorregut per 30 municipis
La Rutade la Salut ha recorregut 30 municipis de la província de València des que es va posar en marxa el 22 de setembre fins a la seua finalització el 26 de novembre.
Esta iniciativa de la Diputació de València, que té l’objectiu de previndre i promoure hàbits saludables entre la població, ha comptat amb la col·laboració del Consorci Hospital General de València, els professionals del qual han estat eixint del seu centre a les vesprades per a aproximar-se als ciutadans, fer-los revisions, donar xarrades i resoldre els seus dubtes sanitaris.
La diputada de Benestar Social i Sanitat, Amparo Mora, ha destacat l’acollida que ha tingut la Ruta de la Salut per part dels ajuntaments i per part de la població. «Esta proximitat amb els metges i infermers ha sigut molt valorada pels ciutadans, que han mostrat la seua satisfacció, així com el desig que esta iniciativa torne a repetir-se», assenyala Mora.
La diputada provincial ha subratllat l’interés que ha despertat este programa que tenia per objectiu acostar els especialistes als municipis de la província perquè no es desplacen els veïns fins als centres ubicats en la capital.
El resultat d’esta primera ruta constata que les peticions que demanden els ciutadans tenen una resposta real perquè quan es posen en marxa eixos programes els veïns acudixen a participar i agraïxen la resposta a les seues inquietuds.
S’estima que són més de 2.500 les persones que s’han acostat a la Ruta de la Salut, en els trenta pobles que ha recorregut, amb un perfil d’assistents majors de 50 anys i una major afluència de dones que d’hòmens.
Respecte a les revisions gratuïtes, es calcula que se n’han fet més de 5.700 tècniques. Així, doncs, en odontologia s’han fet 261 revisions, en oftalmologia exploracions (estudi de la visió pròxima, de la superfície ocular, presa de pressió intraocular) i en otorinolaringologia 425 audiometries i 310 otoscòpies bilaterals.
En pneumologia s’han realitzat 2.397 tècniques (espirometries, coximetries i mesuraments de saturació d’oxigen). Javier Berraondo, pneumòleg de l’Hospital General, assenyala que l’equip de pneumologia ha arreplegat dades per a analitzar-les i fer-ne un estudi. «Estem veient població general, gent sana, no pacients o persones hospitalitzades, per la qual cosa podem analitzar la prevalença de la malaltia pulmonar no diagnosticada. I també, amb les coximetries, estudiarem l’efecte del tabac en els fumadors passius».
Respecte a l’osteoporosi, diagnòstic, prevenció i tractament, els metges rehabilitadors han realitzat aproximadament 100 càlculs de risc de fractura amb el mètode FRAX® que avalua el risc de fractura en el ciutadà.
Cardiologia
En cardiologia s’han fet unes 700 exploracions (presa de tensió arterial i glucèmia digital) i 690 electrocardiogrames. El cardiòleg Óscar Fabregat ha destacat que s’ha assessorat els ciutadans sobre allò trobat. «Hem realitzat el diagnòstic a 9 pacients amb fibril·lació auricular no coneguda prèviament, hem derivat 16 pacients al cardiòleg dels seus departaments de salut per troballes suggestives d’isquèmia coronària silent i s’han diagnosticat 6 valvulopaties greus en l’exploració».
Nutrició i exercici físic
Respecte a la informació sobre nutrició, s’ha comprovat que els coneixements que tenen les persones majors són escassos, ja que s’han analitzat 615 bioimpedanciometries per a valorar la composició corporal i s’ha vist que hi ha una prevalença de sobrecàrrega i obesitat grau 1. Este augment de pes és a costa de greix total i greix visceral, destacant sobretot la prevalença d’excés de greix abdominal en barons.
A més de l’anàlisi de la composició corporal, «hem fet una enquesta d’adherència a la dieta mediterrània que ens permetrà detectar el seguiment que les persones de la nostra província fan d’esta manera d’alimentació i que es relaciona amb uns hàbits alimentaris saludables i beneficiosos per a evitar diverses malalties», assenyala Carlos Sánchez, cap d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital General.
Quant a activitat física, a més del consell individualitzat segons característiques i patologies, s’ha realitzat un taller d’activitat física adaptat a la població assistent en què han participat aproximadament unes 10 persones per població per mitjà d’activitats amb cintes, balons, etc. «Hem pretés transmetre la importància de l’exercici físic en la prevenció i tractament de malalties de cara a una implementació en l’esquema de vida dels participants», afig Sánchez.