El MuVIM invita a un passeig nocturn amb les estrelles de cine de Donostia
El Museu Valencià de la Iŀlustració i la Modernitat de la Diputació de València exhibix «Passejants de Donostia» a la Sala Parpalló fins al pròxim 31 de maig.
L’exposició, produïda pel Museu de Sant Elm de Donostia amb motiu del 60 aniversari del Festival de Sant Sebastià, «ha sigut ampliada amb més de 30 fotos, perquè a València hem volgut posar tot el 60 aniversari, i per això també inclou la foto de Dustin Hoffman, que va rebre el premi eixe any», va explicar el comissari de la mostra, Pedro Usabiaga.
«Passejants de Donostia» reunix 100 fotografies inèdites en blanc i negre del certamen, en les quals els rostres coneguts formen part del paisatge quotidià d’una ciutat bolcada en el cine.
Segons Usabiaga, «és quasi impossible contar la història del cine en 100 imatges però sí que volem invitar el visitant a un passeig nocturn per Donostia, el recorregut que van fer i fan els actors, directors i visitants del festival, entre el María Cristiana, el Teatro Victoria Eugenia i el Kursaal, que no es veu però s’intuïx».
El resultat és «espectacular», segons l’opinió d’Usabiaba qui va felicitar expressament pel disseny del muntatge expositiu realitzat per Eusebio López.
La mostra exhibix algunes de les més importants celebritats que han arribat al Festival de Sant Sebastià des de l’any 1953. Hi figuren noms com Orson Welles, Quentin Tarantino, Bette Davis, Morgan Freeman, Sophia Loren, Alfred Hitchcock, els germans Coen, John Travolta, Dustin Hoffman, Glenn Close o Michael Fassbender.
El cine espanyol hi juga un paper fonamental i apareixen retratades figures com Teresa Gimpera, Serena Vergano, Ana Torrent, Luis Buñuel, el valencià Antonio Ferrandis, Fernando Fernán Gómez, Conchita Montes, Álex de la Iglesia, Macarena García, María León, Aida Folch, Julio Médem, Pedro Almodóvar, Antonio Banderas, Imanol Arias, Javier Bardem o Sara Montiel.
L’exposició és un homenatge a tots eixos fotògrafs, artistes, responsables de premsa o paparazzis, que van saber veure quan era el moment idoni per a disparar la seua càmera i obtindre un material que ha sabut perdurar en el temps. «No és un passeig nostàlgic, és una celebració del cine en majúscules, des del més popular fins al cine d’autor», va assegurar el comissari.
El MuVIM amb el cine
L’exposició forma part del projecte del MuVIM al voltant de l’univers cinematogràfic, que inclou també les mostres «Josep Segrelles, el laberint de la fantasia», sobre l’obra iŀlustrada de Segrelles i la seua vinculació amb el cine, «Imatge d’un somni» i «El somni d’Andròmina. José Haro».