L’Escola de Requena és la primera a impartir ensenyança reglada per a elaborar cervesa artesana
L’Escola de Viticulturade Requena ha sigut pionera a impartir, dins del cicle de tècnic mitjà en elaboració d’olis i vins, una assignatura d’elaboració de cervesa artesana.
Dins del mòdul d’Elaboració d’altres begudes i derivats, els alumnes de primer han cursat l’assignatura, impartida pels professors Nicolás Sánchez i José Antonio Haya, entre altres.
Este mòdul consta de 176 hores de classes teòriques i pràctiques en què s’estudia des del reconeixement dels subproductes de l’elaboració de mostos i vins i el seu posterior aprofitament, fins a l’elaboració de destil·lats, licors i aiguardents, elaboració de sidra i de vinagre, vins aromatitzats, aperitius i, com a novetat, l’elaboració de la cervesa.
Vista la importància del sector i l’impuls que estan tenint les elaboracions de cerveses artesanes, la Félix Jiménez de Requena ha donat un pas avant i es reafirma com un centre pioner en la formació de futurs professionals en el sector alimentari a nivell de l’autonòmic i nacional, apostant pel sector d’elaboració de cervesa.
La Diputacióde València aposta en les escoles, tant de Capatassos de Catarroja com de Viticultura i forestals de Requena, per proporcionar als alumnes els continguts i tècniques més avançats.
D’esta voluntat de mantindre una educació de qualitat es va traduir la compra d’una cervesera semi-industrial per a este curs, perquè els coneixements adquirits pels alumnes no es quedaren únicament en la teoria del procés, sinó que es vera un resultat tangible, com és l’elaboració de la seua pròpia cervesa.
A més, el celler compta amb un equip de maceració i cocció, depòsits isobàrics, omplidores isobàriques, omplidores de barrils, que possibilita oferir una formació especialitzada als alumnes i obrir-los una nova porta al mercat laboral.
A més, segons els professors del centre, els alumnes s’han mostrat molt interessats per este mòdul, per ampliar les seues opcions de cerca d’ocupació i també per l’experiència de l’elaboració artesana d’esta beguda, que es pot realitzar a casa amb molt poca inversió.
Elaboració artesanal
L’elaboració és un procés relativament senzill que no necessita matèries primeres difícils de trobar ni d’equipaments complexos.
L’ingredient bàsic és l’ordi torrat que es transforma en malta i que se sotmet a un procés de maceració, cocció amb llúpol i posteriorment es pot fer una primera fermentació en depòsit i una segona fermentació en botella.
La cervesera que han estat utilitzant té una capacitat d’elaboració de fins a 300 litres de most que després, per mitjà de fermentacions, es transforma en cerveses.
S’ha realitzat proves de distintes elaboracions de cervesa com la Pilsner, Porter, Stout i Ale en elaboracions de 20-30 litres que després es reproduïxen a una escala superior de 100 litres.