Jorge Rodríguez sobre el futur de les diputacions: «El més important és definir les competències de cada administració»

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha assegurat, en el debat organitzat per la Cadena Ser sobre el present i el futur de les diputacions, que «a Espanya tenim un greu problema de repartiment de competències, que es focalitza molt en les diputacions». Rodríguez, que coincidí en açò amb els seus homòlegs d’Alacant i Castelló, Cèsar Sánchez i Javier Moliner respectivament, ha advocat per «un nou repartiment competencial, perquè el model actual està esgotat». 

 

Jorge Rodríguez no ha dubtat, en el debat de la Ser en la seu de la Universitat Politècnica, en considerar «imprescindibles» les funcions de les diputacions, que en el cas de la de València dóna cobertura a 266 municipis, el 88% de menys de 20.000 habitants, però també admet que «hi ha dos ens que centren les crítiques de la ciutadania, que creu que el Senat i les diputacions són institucions anacròniques i prescindibles».

 

En aquest sentit, el president de la Diputació de València considera que «alguna cosa haurem fet malament. El pas per les diputacions de gent com José Joaquín Ripoll, Carlos Fabra i Alfonso Rus potser tinga alguna cosa, quan no molt, a vore, amb eixa percepció que té la gent de les diputacions, que durant molt temps s'han utilitzat per a premiar i castigar».


«En el cas d'aquesta Diputació, es va utilitzar per a enfrontar-se a un president de la Generalitat amb finalitats partidistes, cosa que ha fet pensar que des d'ací un president i uns diputats poden repartir els diners discrecionalment», ha afegit Rodríguez.

 

Davant d'eixe model de confrontació, Jorge Rodríguez aposta per un nou model de cooperació en el qual «havem d'actuar amb transparència absoluta i tindre molt clar que els diners no són ni de la Diputació, ni de la Generalitat, ni dels ajuntaments, sinó dels ciutadans, que són els que paguen impostos». Per tant, «la nostra tasca és que els diners arriben a tots sobre la base de criteris objectius i no discrecionals; qui decideix quin color polític governa els pobles són els ciutadans en votar, i no som ningú per a castigar ningú. Si entre totes les forces polítiques no havem sigut capaces d'arribar a tindre un govern per a Espanya, molt més difícil serà que consensuem una reforma constitucional que puga suprimir les diputacions», ha assegurat el president de la Diputació de València, que insisteix a complir amb la comesa d'«atendre els municipis més xicotets». 

 

Tornant a l'origen del debat, Jorge Rodríguez ha fet referència al document del pacte estatal entre el PSOE i Ciutadans, en el qual es fa referència a un consell d'alcaldes. «Al final, les diputacions podrien ser substituïdes per qualsevol altre ens sempre que no perderen les seues funcions i es mantinguera el paper de garants de la discriminació positiva a favor dels pobles xicotets». En la seua opinió, «la inclusió d'eixe consell d'alcaldes en el pacte demostra que l'essència de les diputacions és imprescindible per a tots». 

 

El president de la Diputació de València insisteix en la coordinació entre administracions: «Hi ha un canvi de model que cal entendre: no pot haver-hi un jo convide i tu pagues perquè al final cal posar en valor allò realment important per al ciutadà, que és a qui han de retornar els diners que paga via impostos. Em sent orgullós de contribuir perquè els xiquets tinguen els llibres gratuïts; és una mesura política amb la transcendència suficient perquè totes les administracions ens unim» —ha afirmat Rodríguez.

 

Jorge Rodríguez ha aclarit que «coordinar polítiques no significa llevar funcions, que és el que va fer el PP amb la reforma de la Llei d'Administració Local, derogada en part pel Constitucional».  La utilitat de les diputacions i posar en valor el que fan són dos claus irrenunciables per a Rodríguez, que també té molt clar que aquest treball cal desenvolupar-lo «en cooperació amb la Generalitat per a evitar duplicitats i arribar a més gent».