La impremta de Blai Bellver, de nou a Xàtiva

 

El president de la Diputació de València, Alfonso Rus, inaugurava el passat dia 8 de març amb la vicepresidenta 5a de la institució provincial, Maria Jesús Puchalt, l'exposició de l'impressor xativí «La tipografia del segle XIX en la impremta de Blai Bellver» amb l'objectiu de mostrar la figura de Bellver a través de les seues obres i donar a conéixer la màquina amb què realitzava les impressions.

 

Rus va declarar en l'acte d'inauguració que sentia una especial satisfacció per presentar esta exposició a Xàtiva perquè «Blai Bellver fou capaç d'avançar-se als temps amb les litografies».

 

«La figura de Blai Bellver és la gran desconeguda en molts casos a pesar de la transcendència que va tindre per al seu temps com a escriptor, periodista, editor, publicista i impressor i per la seua aposta pels quaderns d'escriptura», asseverà el president provincial.

 

Rus va explicar també que la família Mateu va ser l'encarregada d'arreplegar el testimoni de Bellver: «Durant molts anys treballaren amb estes màquines en la impremta del carrer Vallés i han tingut un enorme interés a poder mostrar este ric patrimoni als amants de la cultura», va declarar.

 

El president provincial va fer també referència a la «magnífica aportació» del comissari, Antonio Martínez, i manifestà que «estava convençut que seria un èxit esta exposició i així ho ha sigut, primer al MuVIM i ara al Museu de Xàtiva».

 

Blai Bellver, impressor xativí

El xativí Blai Bellver Tomás (1818-1884) fou impressor i poeta, liberal i defensor de la cultura valenciana, i se li atribuïx el primer llibret de falla.

 

L’anàlisi que determina un producte imprés, tant en premsa escrita com en llibres, així com les aportacions de Blai Bellver per a millorar el producte, afirmen que ens trobem davant d’una personalitat que havia que recuperar i prestigiar a través de l’enorme treball que va fer ara fa dos segles.

 

Com a editor, integrà tradició i modernitat i considerà el llibre com a un objecte artístic en el qual era necessari cuidar la impressió, l’enquadernació, les iŀlustracions, la tipografia, la seua llegibilitat i el format, entre altres. En les seues hores lliures cultivava la literatura, especialment en la variant valenciana.

 

Cal recalcar que el material que s’exhibix procedix de València (Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i Hemeroteca municipal de València) i en major grau de Xàtiva (Arxiu municipal, Biblioteca municipal, Museu de l´Almodi i família Mateu).