La Diputació ensenya als municipis com fer més quilòmetres de camins amb menys diners

El diputat de Carreteres, Pablo Seguí, ha presentat aquest dijous en la Sala Alfons el Magnànim de La Beneficència la Jornada sobre Ferms en Vies Locals i Camins, que ha tingut lloc durant tot el matí en aquest espai de la Diputació de València amb l'assistència de desenes d'alcaldes, regidors i funcionaris de diferents ajuntaments de la província que no compten amb enginyers de camins o arquitectes.


Aquest tipus de personal especialitzat ja ha rebut la formació específica per part de la Diputació en referència a les noves tècniques de tractament de paviments, materials i alternatives als sòls habituals de saorres i aglomerats.

 

L'objectiu d'aquesta jornada és «mostrar que es poden obtindre millors prestacions amb costos menors» —com ha assegurat Pablo Seguí en la sessió prèvia de l'acció formativa duta a terme aquest dijous per l'Àrea de Carreteres. «La idea és garantir els paviments de la major qualitat i amb la màxima eficiència en camins i carrers, la qual cosa comporta costos d'execució i manteniment menors per cada quilòmetre asfaltat, o el que és el mateix: fer més quilòmetres amb menys diners» —ha explicat als responsables municipals el diputat de Carreteres. Pablo Seguí ha aprofitat la jornada per a avançar les directrius del Pla de Camins i Vies (PCV), que vorà la llum la setmana que ve: «és un pla transparent i objectiu en el qual havem pegat una volta revolucionària als criteris d'adjudicació de les ajudes».

 

En la jornada formativa de La Beneficència han participat, més que tècnics municipals en obres, als quals ja es féu arribar aquesta informació de gran ajuda per als seus pobles, alcaldes i regidors interessats en els criteris a tindre en compte a l'hora de triar entre les diferents opcions que els poden presentar les promotores abans d'asfaltar una via local o un camí.

 
Les xarrades han sigut impartides per tècnics de la Diputació i responsables de l'Institut Espanyol del Ciment i empreses capdavanteres en el sector de la construcció, com Pavasal.

 

Maquinària per als ajuntaments
D'altra banda, el diputat de Carreteres ha avançat que el Pla de Camins i Vies ha inclòs en les seues bases, a petició de molts alcaldes, la possibilitat de destinar la totalitat o part de l'ajuda rebuda en el programa a l'adquisició de maquinària específica per construir o conservar els camins.

 

La compra de maquinària, com retroexcavadores, aplanadores o tractors amb tragella per a arreglar els camins és un dels punts bàsics que inclou el pla, al costat de la pavimentació de camins i vies de titularitat municipal i el reasfaltatge de vies públiques urbanes.

 

«El Pla de Camins i Vies està concebut amb el mateix esperit que la resta de programes i actuacions de la nova Diputació: respectant l'autonomia dels alcaldes a l'hora de decidir en què necessiten invertir les ajudes» —ha explicat Pablo Seguí, qui també ha dit que la dotació de cada municipi es pot gastar de forma combinada entre maquinària i reasfaltatge.

 

El diputat de Carreteres ha agraït el treball dels tècnics de l'àrea que dirigeix i la implicació personal del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, per «haver donat un gran impuls a aquest pla, del qual emana l'esperit de transparència i igualtat de la nova Diputació de València» —ha conclòs Pablo Seguí.