Darrer cap de setmana de l'exposició «Visca Litri» en la Beneficència

 

El Museu Taurí de la Diputació de València inaugurà el 7 de març l'exposició «Visca Litri» en una de les sales del Centre Cultural la Beneficència.

 

Des de l'obertura amb la presència dels Litri, pare i fill, esta sala homenatge ha sigut un lloc de cita ineludible per als aficionats al món del bou. Este cap de setmana serà el darrer que els visitants puguen acostar-se a vore-la abans de la seua finalització el 7 d'abril.

 

L'exposició es dedica a Miguel Báez Espuny, nascut a Gandia de mare gandiana, que va trobar en la plaça de València la plataforma de llançament de la seua carrera com a matador de bous.

 

Va debutar en la plaça del carrer Xàtiva, la mateixa on prengué l'alternativa, es va retirar i reaparegué moltes vegades protagonitzant una de les etapes de major rellevància de la història taurina de València. La seua llegenda va traspassar àmpliament els àmbits taurins de la nostra terra per a convertir-se en un fenomen social de primer orde.

 

El seu germà major, Manuel Báez Gómez, també estigué molt lligat a València. Ací tingué els seus primers triomfs, els seus primers amors i una relació tan forta que el dia de la seua alternativa envià un telegrama a València dient que la seua iŀlusió i pensaments estaven en aquell moment a València i amb la Mare de Déu dels Desemparats. Finalment, la relació de la dinastia amb esta terra va ser amb el darrer Litri, que féu el seu debut, com no podia ser d'una altra manera, a Gandia.

 

Peces de l'exposició

L'exposició presenta un ampli reportatge gràfic del fotògraf valencià Luis Vidal. Igualment s'exposen vestits i capots de passeig històrics de la família, des de Miguel Báez Quintero, el primer Litri, fins a Miki; els caps de bous i cartells més referencials en la història de la dinastia, i les calces que va vestir Manolo el Litri el dia de la seua cornada mortal.

 

La Gran Creude la Beneficència i la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, que es varen concedir en reconeixement al mestre Miguel Báez Espuny per la seua constant disposició a torejar desinteressadament per distintes i múltiples causes benèfiques, formen part també de la mostra.

 

En la sala d'exposicions es projecten diversos vídeos, alguns d'ells amb gran valor documental i inèdits. S'ha programat la projecció en diversos horaris de la peŀlícula El Litri y su sombra i es recupera el pasdoble Miguelito Litri, de l'autor valencià Bernabé Sanchis, que s’estrenà en la plaça de bous de València la vesprada en què va torejar la seua correguda de jònecs número cent.

 

El Museu Taurí de la Diputació ha editat amb motiu d'esta exposició un llibre catàleg que arreplega les peces exposades i les opinions dels principals companys del mestre Miguel Báez Espuny.

litriweb.mp4
litriespuny.mp3
litrispinola.mp3