Especificacions tècniques

Especificacions tècniques dels arxius gràfics

Si acompanyeu la petició amb arxius digitals, assegureu-vos que compleixen amb les característiques tècniques necessàries per a una impressió correcta.

En la Impremta de Diputació podem encarregar-nos de l’edició digital dels arxius gràfics per a fer senzilles correccions d’última hora, com ara errates, canvis o incorporació d’un logotip, però és en el moment del disseny quan es disposen de tots els recursos (imatges originals, fonts, colors, etc.) per a fer una edició adequada dels treballs.

Una vegada tancada la fase de disseny, és important que ens remeteu arxius que complisquen amb els requisits necessaris per a la impressió professional perfecta. 

- Remeteu en mode de color CMYK. Les impremtes treballen amb màquines que creen un ampli espectre de color anomenat CMYK  (cian, magenta, groc i negre). Tots els programes de disseny i edició d’imatges permeten seleccionar en quin mode de color treballaran. Quan s’utilitzen pantalles i impressores d’oficina, els arxius solen utilitzar el mode RGB (roig, verd i blau), i aquests arxius no són vàlids per a la impressió professional.

- Utilitzeu resolucions de 300 ppp o superiors: una imatge que es veu correctament en un monitor en una grandària determinada no necessàriament es reproduirà bé en sistemes professionals. És habitual rebre imatges amb resolucions aptes per a monitor (72 ppp) que produiran impressions pixelades i de baixa qualitat. No hi ha cap solució tècnica que permeta augmentar la qualitat d’una imatge d’aquesta resolució. 

- Utilitzeu un sagnat de 5 mm (marques de tall): les marques de tall permeten lliurar treballs a sang, és a dir, que no mostren línies blanques una vegada guillotinats. També permeten que el resultat final coincidisca exactament amb les mides sol·licitades.

- Genereu un PDF (Portable Document Format) optimitzat per a la impressió. Independentment del programa utilitzat per a crear un arxiu, convertir-lo en PDF assegura que podrem interpretar-lo correctament, encara que no disposem del programa informàtic amb què es va generar. Hi ha molts tipus d’arxius PDF, però en impressió professional s’utilitza PDF/X. No remeteu arxius comprimits amb pèrdua (JPG, PNG, GIF, etc.). Tret dels casos puntuals, els arxius comprimits amb pèrdua no són adequats per a la impressió professional.

És important que disposem de la persona de contacte adequada per a traslladar-li les nostres observacions sobre els arxius gràfics, d’aquesta manera podrem comunicar-li les deficiències tècniques o els defectes en el contingut que observem a l’hora de fer la revisió final abans de passar-los a producció.

No dubteu a contactar amb el personal tècnic de la Impremta per a resoldre qualsevol dubte que sorgisca sobre aquests aspectes.