Cicles Formatius Indústries Alimentàries
Capaç de realitzar:
La competència general d'este títol consistix a organitzar, programar i supervisar la producció en la indústria vitivinícola controlant la producció vitícola i les operacions d'elaboració, estabilització i envasament de vins i derivats, aplicant-hi els plans de producció, qualitat, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental, d'acord amb la legislació.
Ocupacions més rellevants :
- Tècnic vitivinícola
- Encarregat de procés de destil·lació i rectificació
- Encarregat de recepció de mostos frescos i sulfitacions
- Supervisor de columnes de destil·lació i concentració
- Encarregat de la línia d'envasament de destil·lats, concentrats i vinagres
- Encarregats d'envelliment i criança de destil·lats i vinagres
- Tècnic en anàlisi sensorial.
Accés a altres estudis:
L'alumne pot accedir a un cicle formatiu de grau superior de la mateixa família professional.
FORMES D'ACCÉS
ACCÉS DIRECTE
- Titulats en Batxillerat
- Titulats de Batxillerat experimental
- Alumnes amb COU (A-B) superat
- Titulats de FP de Segon Grau
- Alumnes amb 2n de BUP aprovat
- Titulats universitaris que no tinguen cap de les titulacions anteriors
- Altres titulacions equivalents a efectes acadèmics
ACCÉS PER MITJÀ DE PROVA
Tindre complits 20 anys d'edat abans de la realització de la prova, o bé 18 anys, si acredita estar en possessió del títol de tècnic mitjà i vol accedir a un cicle formatiu de Grau Superior de la mateixa família professional.
MÒDULS QUE COMPONEN EL CICLE
Primer curs:
- Viticultura
- Vinificacions
- Processos Bioquímica
- Anàlisi Enològica
- Comercialització i Logística en la Indústria Alimentària
- Formació i Orientació Laboral
- Anglés Tècnic
Segon Curs:
- Estabilització, criança i envasament
- Indústries derivades
- Tast i cultura vitivinícola
- Legislació vitivinícola i seguretat alimentària
- Gestió de qualitat ambiental en la indústria alimentària
- Empresa i iniciativa emprenedora
- Anglés tècnic
- Formació en centres de treball (380 hores)
Tècnic d'Olis d'oliva i Vins
Referent europeu CINE-3
RD/1798/2008 Duració: 2000 hores 380 en centre de treball - 1620 en Escola
Capaç de realitzar:
Elaborar i envasar olis d'oliva, vins i altres begudes d'acord amb els plans de producció i qualitat, efectuant el manteniment de primer nivell dels equips, aplicant-hi la legislació vigent d'higiene i seguretat alimentària , de protecció ambiental i de prevenció de riscos laborals.
Ocupacions més rellevants
- Cellerer, elaborador de vins, caves, sidres i altres begudes i derivats
- Mestre d'almàssera, extractora i refinat d'olis d'oliva
- Auxiliar de laboratori en almàsseres i cellers
- Auxiliar de control de qualitat en almàsseres i cellers
- Comercials d'almàsseres i cellers
ACCÉS A ALTRES ESTUDIS
L'alumne pot accedir a un cicle formatiu de grau superior de la mateixa família professional
FORMES D'ACCÉS
ACCÉS DIRECTE
- Graduats en Educació Secundària Obligatòria
- Titulats de Formació Professional de Primer Grau. (Tècnic)
- Titulats de FP de Segon Grau
- Alumnes amb 2n de BUP aprovat
- Haver superat el 2n curs del primer cicle experimental de reforma
- Altres titulacions equivalents a efectes acadèmics
ACCÉS PER MITJÀ DE PROVA
- Tindre complits 17 anys l'any en curs
- Haver superat un PCPI
- Acreditar, almenys un any, d'experiència laboral. Certificat de la Seguretat Social,
- Superar la prova corresponent.
MÒDULS QUE COMPONEN EL CICLE
Primer curs:
- Matèries primeres i productes en la indústria oleícola, vinícola i d'altres begudes
- Extracció d'olis d'oliva
- Elaboració de vins
- Principis de manteniment electromecànic
- Operacions i control de en la indústria alimentària
- Formació i orientació laboral
- Anglés tècnic
Segund Curs:
- Condicionament d'olis d'oliva
- Elaboració d'unes altres begudes i derivats
- Anàlisi sensorial
- Venda i comercialització de productes alimentaris
- Seguretat i higiene en la manipulació d'aliments
- Empresa i iniciativa emprenedora
- Anglés tècnic
- Formació en centres de treball (380 hores)