Utiel promociona la seua gastronomia autòctona

El Patronat Provincial de Turisme València, Terra i Mar patrocina la XIX edició d’Utiel Gastronòmica, que se celebra al passeig de l’Albereda d’Utiel, del 17 al 19 d’octubre.

 

L’acte d’inauguració, celebrat este matí, ha comptat amb la presència del diputat de Turisme, Ernesto Sanjuán; l’alcalde d’Utiel, José Lluis Ramírez; el secretari autonòmic d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Alfredo González, i la presidenta d’Utiel Gastronòmica, Isidora Vergara.


En el transcurs de l’acte d’inauguració, el diputat de Turisme, Sanjuán, i l’alcalde d’Utiel, Ramírez, han firmat el conveni de patrocini del certamen gastronòmic.


Sanjuán ha destacat que «este certamen permet promocionar la qualitat dels productes tradicionals d’Utiel als visitants i els consumidors de tota la Comunitat Valenciana».

 

«Des del Patronat Provincial de Turisme patrocinem esta fira gastronòmica, un any més, per a impulsar el turisme de la zona i per a recolzar els nostres comerços i els nostres professionals i, d’esta manera, dinamitzar l’economia d’Utiel», ha afegit el responsable de Turisme.

 

L’alcalde d’Utiel ha comentat que «ha començat una nova edició d’una fira que s’ha convertit en referent de la Comunitat Valenciana. La nostra fira cada any va a més, tant en quantitat i qualitat dels participants com en la venda de productes».

 

D’altra banda, el secretari autonòmic d’Agricultura, Pesca i Alimentació, González, ha assenyalat que «és una obligació per a les administracions públiques col·laborar i recolzar el sector agroalimentari, el verdader motor de l’econòmica de la Comunitat Valenciana, en estos últims anys».


Una fira consolidada


Més de quaranta expositors oferixen una extensa varietat de productes alimentaris com ara oli, vins, caves, pernils, embotits, productes de forn, rebosteria, torrons, dolços típics, mel, formatges, etc.


A més, s’hi fan degustacions populars de plats tradicionals de la comarca elaborats per les associacions d’ames de casa de la comarca com ara la torrada d’embotit, gaspatxo, ajoarriero, migas dulces i guixes.


Utiel Gastronòmica compta amb un ampli programa d’activitats, entre les quals destaquen activitats i tallers infantils, tasts de vins i visites guiades als llocs més emblemàtics de la ciutat.

 

La fira també oferix l’exposició de maquinaria agrícola GastroAgro que mostra els equipaments més innovadors del sector agrari.

 

Novetats


Entre les novetats d’esta edició destaca el VIII Concurs de Cuina Amateur que pretén difondre la cuina utielana per mitjà de l’elaboració de plats, per a la seua posterior degustació pública, a càrrec de persones aficionades a la cuina.

 

El dissabte, 18 d’octubre, es desenrotllarà l’elaboració del plat únic: Migas ruleras, i el diumenge, 19 d’octubre, l’elaboració del plat lliure a elecció de cada participant.

 

A més, una vintena d’establiments del nucli antic participen en la Ruta de la Tapa amb una tapa diferent i una copa de vi per 2 euros, per a oferir un producte autòcton diferent i reivindicar la tradició de la tapa.

utiel_web.mp4
utiel_sanjuan.mp3
utiel_ramirez.mp3