Utiel Gastronòmica torna del 17 al 19 d’octubre
La Diputació de València ha acollit este matí la presentació de la XIX edició de la fira Utiel Gastronòmica, que se celebrarà del 17 al 19 d’octubre al passeig de l’Albereda de la localitat d’Utiel.
L’acte ha sigut presidit per la diputada de Benestar Social, Amparo Mora; l’alcalde d’Utiel, José Luis Ramírez; el director del Patronat Provincial de Turisme, Ramón Vila, i la presidenta del Comissió Utiel Gastronòmica, Isidora Vergara.
Mora ha destacat en el transcurs de l’acte que «durant díhuit anys consecutius Utiel Gastronòmica ha sabut potenciar i incrementar el consum a través de la venda directa dels seus productes alimentaris més tradicionals».
«Des de la Diputació de València col·laborem en esta fira, un any més, convençuts que l’èxit d’este certamen són els seus productes i tots aquells que els elaboren; i convençuts del llarg recorregut que li queda encara a este certamen, que creix en activitat i visitants any rere any», ha afegit la diputada provincial.
L’alcalde de la localitat, José Luis Ramírez, ha agraït a la Diputació de València la seua col·laboració per a «celebrar una nova edició d’esta fira
en què mostrem allò millor d’Utiel, amb la convicció que els visitants troben raons per a tornar al nostre municipi atrets per la seua atractiva oferta turística, la seua personalitat i l’hospitalitat de les seues gents».
«La nostra fira cada any va a més, creix en nombre d’expositors participants, en la qualitat dels productes i en el nombre de visitants. En la fira es mostren productes que doten de personalitat la nostra gastronomia i s’oferixen variades activitats, com la Ruta de la Tapa, visites guiades, degustacions gastronòmiques i la Gastroludoteca», ha afegit el responsable municipal.
Una fira consolidada
Més de quaranta expositors oferiran una extensa varietat de productes alimentaris com ara olis, vins, caves, pernils, embotits, productes de forn, rebosteria, torrons, dolços típics, mel, formatges, etc.
A més, es duran a terme degustacions populars de plats tradicionals de la comarca, elaborats per les associacions d’ames de casa de la zona, com la torrada d’embotit, el gaspatxo, l’ajoarriero, migas dulces i guixes.
Utiel Gastronòmica comptarà amb un ampli programa d’activitats entre les quals destaquen activitats i tallers infantils, tasts de vins i visites guiades als llocs més emblemàtics de la ciutat.
La fira també comptarà amb l’exposició de maquinaria agrícola GastroAgro, que mostra els equipaments més innovadors del sector agrari.
Novetats
Entre les novetats d’esta edició destaca el VIII Concurs de Cuina Amateur que pretén difondre la cuina utielana per mitjà de l’elaboració de plats, per a la seua posterior degustació pública, a càrrec de persones aficionades a la cuina.
El dissabte, 18 d’octubre, es farà l’elaboració del plat únic Migas ruleras, i el diumenge, 19 d’octubre, l’elaboració del plat lliure a elecció de cada participant.
A més, una vintena d’establiments del nucli antic participen en la Ruta de la Tapa, amb una tapa diferent i copa de vi per 2 euros, per a oferir un producte autòcton diferent i reivindicar la tradició de la tapa.