Torna FestIN, una proposta combinada cultura i gastronomia
El Festival d'Art & Gastronomia de València 2022, FestIN, ha presentat el programa d'aquesta nova edició en un espai tan emblemàtic com la sala Joaquín Sorolla del Museu de Belles Arts de València, on a través de la pintura es constata una convivència harmoniosa entre art i gastronomia.
El Festival d'Art & Gastronomia de València 2022, FestIN, ha presentat el programa d'aquesta nova edició en un espai tan emblemàtic com la sala Joaquín Sorolla del Museu de Belles Arts de València, on a través de la pintura es constata una convivència harmoniosa entre art i gastronomia.
FestIN és un festival gastro-cultural que es desenvolupa en llocs emblemàtics de la ciutat i on els assistents podran gaudir alhora d'art i gastronomia. Cada espai oferirà una proposta diferent amb l'objectiu de crear un calendari d'esdeveniments que, en conjunt, servisquen per a acostar d'una manera diferent l'art i la cultura, donar major protagonisme als espais culturals de la ciutat de València que participen en esta edició i oferir al públic experiències diferents.
En l'acte de presentació han participat Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament de València, Pablo González, director del Museu de Belles Arts, i Mª José Martínez del Restaurant Llenç.
Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament de València ha apuntat que “es tracta de la segona edició d'un festival en el qual visibilitzem que hi ha una disciplina més que ha de sumar-se a les arts: la gastronomia. FestIN no tracta d'unir dues propostes que ja existixen, l'objectiu és incitar un procés creatiu conjunt entre diferents artistes (crítics d'art, músics, actors… al costat dels xefs) que generen unes propostes úniques i irrepetibles. Es pretén que el públic puga gaudir i interpretar l'experiència artística també a través del gust”.
D'altra banda, Pablo González Tornel, director del Museu de Belles arts de València, ha assenyalat que "el Museu de Belles arts de València està molt agraït a Visit València per la fructífera col·laboració que, en esta i altres iniciatives, es ve desenvolupant entre ambdues institucions". Igualment, el director ha indicat que "el maridatge entre la gastronomia i obres com Floreal de José Pinazo és una mostra de les diverses possibilitats de gaudir de l'art". Ha recordat que "el Museu de Belles Arts és un espai obert a totes i tots perquè cada persona establisca amb les obres d'art un diàleg propi, personal i crític".
En esta segona edició, FestIN proposa integrar, d'esta manera, la pintura, l'arquitectura, la música, el teatre i l'òpera perquè ‘entren en el menú’. Totes les propostes compten amb places limitades fins a completar aforament i preus assequibles per a gaudir d'una proposta entre cultural i gastronòmica.
FestIN es desenvoluparà entre els dies 1 al 10 d'abril, amb una novetat, ix de la ciutat de València per a albergar esdeveniments també en espais singulars de Llíria i Gandia. Les propostes del festival es podran gaudir en seus tan diverses com el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCC), IVAM, Fundació Bancaixa, Les Arts, CELLER de PROAVA, Bombas Gens, Set Espai d’Art, Galeria Ana Serratosa, Shiras Galeria, Sala Russafa, Galeria Rosa Sants, la Trini Espai d'Art, o ja fora de València el Palau ca la Vila de Llíria o el Palau Ducal de Gandia.
Entre els partners gastronòmics que participaran trobem no solament xefs, sinó també cellers o productes/marques de delicatesen valencianes. Així, comptem amb Pablo Ministro, xef de Contrapunt; MªJosé Martínez, del restaurant Lienzo (*); Luis Valls, del Poblet (**); Jorge de Andrés, del restaurant Vertical; Rubén Moreno, del restaurant Vins i Més de Gandia; Carito Lourenzo i German Carrizo, del restaurant Doña Petrona; Robert Richter (Restaurant Quina) i Sandra Jorge, del restaurant Xanglot. Així mateix, les marques de PROAVA amb la posada en escena de vins i productes artesans de la província, Chozas Carrascal, Bodegas Hispano-Suizas i Valencia Club de Cocina.
La presentació de FestIN també ha comptat amb una posada en escena especial i ha acollit la primera experiència gastrocultural de 2022, que han treballat conjuntament el Museu de Belles Arts -amb el seu director Pablo González-, i Apotheke, amb Cristian Poblete i Pedro Carrillo. Així, s'ha desenvolupat entorn al quadre de José Pinazo: ‘Floreal’ que es pot contemplar en la mateixa sala Joaquín Sorolla del Museu de Belles Arts de València. Un llenç que representa un alegre festeig de personatges vestits amb indumentària tradicional valenciana dirigint-se a una ofrena festiva i carregats de fruits i flors de la terra, a manera d'al·legoria de la riquesa i l'abundància, o potser de la primavera, ja que floreal era el mes del calendari republicà francès que coincidia amb la primavera.
I eixe mateix esperit persegueix FestIN en arribar la primavera, posar a l'abast de tot el públic una mica d'art contemporani per a ‘obrir boca’. Oferir el millor art en safata i gaudir-lo de forma única i autèntica.
FestIN és una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València, a través de Visit València, en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana i la Diputació de València.