Llaurant com abans
L’Escola de Requena, pertanyent a la Diputació de València, ha acollit una de les jornades que s’impartix sobre Vitivinicultura per als alumnes inscrits. Una jornada molt especial que ha suposat la tornada als orígens del procés agrícola.
L’objectiu d’esta iniciativa va ser el de reestablir antigues pràctiques agrícoles i, per tant, realitzar una agricultura totalment ecològica. «Es tracta de recuperar velles tradicions, entre elles, llaurar de nou amb cavalleries, tot tal com es feia abans, una agricultura cent per cent ecològica sense maquinària», va manifestar Nicolás Sánchez, professor de l’escola de Requena.
Els alumnes de vitivinicultura van poder practicar el cultiu tradicional com una ensenyança, que a penes es veu, ja que, moltes vegades es desconeix la part industrial i artesanal que envolten el procés d’elaboració del vi. «Va ser un poc de casualitat, perquè volia canviar radicalment del meu àmbit de treball i dels meus estudis professionals per a vincular-me un poc a la tradició i treball de la meua família, era una cosa que tenia pendent i vaig decidir fer-ho».
Des de l’escola s’ha treballat amb vins concrets i especials, la matèria primera necessària per a esta pràctica, a més de comptar amb muls, un tipus d’animal poc comú.
Entre les pràctiques que es van dur a terme en les jornades es troben exercicis de cultiu, brotació, tractaments de poda en verd i amb productes naturals com el sofre.
«Açò és una alternativa puntual per a uns vins puntuals, ja que, evidentment, no podem tornar al passat, però sí que és una marca de distinció», va manifestar el professor.