L’Escola de Requena assaja la producció de tòfones
L’Escola de Viticultura i Enologia de Requena pertanyent a la Diputació de València, a més d’impartir les consolidades especialitats de viticultura i forestal, ha incorporant l’ensenyança de noves matèries com és la producció de tòfones
La gran demanda de la tòfona ha fet que el departament forestal de l’Escola de Viticultura i Enologia de Requena experimente les tècniques necessàries per a introduir alzines micorizades per a la producció d’este fong dins del programa docent dels alumnes.
Per a això s’ha destinat una parcel·la de la finca El Almendro, condicionant-la per a facilitar el desenvolupament de les tòfones. Les condicions climàtiques i característiques del sòl per a la seua producció són molt estrictes, per la qual cosa s’ha procedit a realitzar esmenes en la parcel·la per a modificar la textura del sòl, excessivament argilós, amb l’aportació d’arena per a fer-lo més permeable.
Els alumnes han introduït alzines (Quercus ilex) prèviament micorizades en una densitat de 276 peus/ha i controlen de forma minuciosa l’aportació d’aigua amb regs permanents en les èpoques que ho requerixen.
Estos treballs els estan realitzant els alumnes dels Cicles Forestals amb el principal objectiu de formar-se en les tècniques d’introducció d’alzines micorizades els resultats de les quals es veuran d’ací a 10 anys aproximadament.
Un producte de present i futur
L’aprofitament de la tòfona s’ha de considerar com una oportunitat per a afavorir el desenrotllament rural, amb la possibilitat de generar ocupació i riquesa en zones d’escassa industrialització, com ha succeït en la comarca de l’Alt Maestrat, on ara mateix suposa un dels motors principals del desenrotllament econòmic de la zona.
La diputada d’Educació, Oreto Segura, ha manifestat que «l’Escola de Requena és un referent en elaboració de vins i caves i d’ací a uns anys ho serà també en la producció de tòfones».
«Des de la Diputació de València apostem per totes les iniciatives educatives que servisquen per a preparar els alumnes per a la seua incorporació al mercat laboral amb totes les ferramentes i coneixements que podem oferir-los. El mercat de la tòfona està per explotar en la nostra província i tornem a ser pioners en una altra matèria més, encara que farà falta uns anys per a veure els resultats», ha afegit la diputada.
La tòfona negra
La tòfona és el cos de fructificació hipogeu, és a dir, que es desenrotlla davall terra, dels fongs del gènere Tuber. Hi ha una gran varietat de tòfones, sent una de les més valorades la tòfona negra (Tuber melanosporum). El fet que es desenvolupe davall terra implica que, per a la seua recol·lecció, s’han d’emprar gossos prèviament ensinistrats per a detectar amb l’olfacte la tòfona per a la seua posterior extracció de forma manual. Atés que la recol·lecció es fa a final de tardor i principi d’hivern, se la denomina vulgarment «la caça», ja que coincidix temporalment amb l’activitat cinegètica.