Dival.es edita dues guies digitals sobre el cultiu en horts urbans i periurbans
La Diputació de València, a través del departament de Medi Ambient, ha editat dues guies per al cultiu de plantes aromàtiques i hortícoles en horts urbans de la província de València, que estan allotjades en la pàgina web de la corporació provincial (www.dival.es).
El manual de cultiu d’hortalisses per a horts urbans informa sobre les principals plantes hortícoles que es poden cultivar en horts urbans i detalla aspectes sobre el seu cultiu, les seues característiques principals, els elements aprofitables de la planta, el període de sembra i de plantació, la duració del cultiu, les necessitats hídriques i els requeriments del clima i del sòl. També es descriuen les labors recomanades, les principals plagues i malalties i el període de recol·lecció.
D’esta manera, la guia es presenta com un manual per a les persones interessades en el cultiu d’hortalisses que, per les seues característiques, es poden sembrar en horts urbans i periurbans.
Per al diputat de Medi Ambient, Salvador Enguix, este tipus de terrenys «proporciona als usuaris la possibilitat de cultivar els seus propis aliments i, a més, promou l’educació ambiental i els hàbits de vida saludables, impulsant un major coneixement i respecte pel medi ambient i generant espais de biodiversitat, a més de millorar el paisatge urbà».
Plantes aromàtiques per a horts urbans
D’altra banda, el fullet digital sobre plantes aromàtiques mediterrànies, que són utilitzades principalment com a condiments d’aliments, repel·lents de plagues o de forma medicinal, descriu les principals classes de plantes d’este estil que poden cultivar-se en horts d’autoconsum de la província de València.
D’esta manera, dins del cultiu d’este tipus de plantes, la guia detalla informació sobre els elements que constituïxen el seu aprofitament de sembra i de plantació, la duració del cultiu, les necessitats hídriques i climàtiques, com també el sòl, les plagues i les seues malalties habituals.
Quant a les seues propietats, s’indiquen les seues qualitats saludables i les seues aplicacions culinàries.
Este tipus de treballs s’han fet amb la col·laboració d’estudiants en pràctiques de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat de València.
Dins de les actuacions relacionades amb horts urbans, també està previst fer un estudi sobre «Tractaments ecològics per a horts urbans», que començarà pròximament.