Ana Carazo, antiga alumna de l'Escola Félix Jiménez de la Diputació, reconeguda com a millor enòloga d'Espanya

L'antiga alumna de l'Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez de Requena, Ana Carazo, ha sigut guardonada com a millor enòloga en els Premis Isabel Mijares. Així, estos guardons, que reten homenatge a les dones pioneres i referents en el món del vi, situen a esta enòloga i viticultora de 40 anys nascuda a Alacant entre el més alt del mapa del talent.

 

“És com una injecció d'energia, l'espenta que necessites i que et ve bé; no estic acostumada al fet que em reconeguen les coses, i és molt bonic començar a considerar el valor de les dones dins del món del vi, no és que siguem més sensitives ni millors, és que existim”, ha apuntat Ana Carazo.

 

L'antiga alumna de l'Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez de Requena, Ana Carazo, ha sigut guardonada com a millor enòloga en els Premis Isabel Mijares. Així, estos guardons, que reten homenatge a les dones pioneres i referents en el món del vi, situen a esta enòloga i viticultora de 40 anys nascuda a Alacant entre el més alt del mapa del talent.

 

“És com una injecció d'energia, l'espenta que necessites i que et ve bé; no estic acostumada al fet que em reconeguen les coses, i és molt bonic començar a considerar el valor de les dones dins del món del vi, no és que siguem més sensitives ni millors, és que existim”, ha apuntat Ana Carazo.

 

Així, el gran potencial i tenacitat de l'enòloga, que ha muntat el seu propi celler -La Loba- en el municipi de Matanza de Soria, D.O. Ribera del Duero, li ha servit per a fer-se un buit en l'alt panorama vitivinícola d'Espanya. Ella mateixa ho atribuïx “al fet d’haver crescut internament a força de qüestionar-ho tot, fins i tot a tu mateix, i això servix per a qualsevol persona en qualsevol sector; no cal quedar-se quiet, si vols alguna cosa, has d'anar a aconseguir-ho”.

 

Carazo, que reconeix que este premi li va agafar per sorpresa, vol aprofitar este reconeixement per a animar a totes les jóvens que senten curiositat pel món del vi i que s'estan formant, que “estimen el que estan fent, que s'il·lusionen i disfruten, que seguisquen a la seua curiositat i que busquen l'harmonia i l'equilibri en tot el que fan”. Per a Carazo, el més important és “valorar tot el procés d'elaboració del vi i experimentar cada pas, cada cicle”. “La realitat ve quan tens una parada de fermentació, o els depòsits fallen o hi ha un problema amb l'embotellat…cal saber portar-ho tot”, apunta.

 

Els seus inicis

 

L'aventura real d'Ana Carazo va començar a la Ribera del Duero, en Matanza de Soria, el poble de la seua família, “on sempre em preguntava a què sabria eixe raïm que no s'elaborava”. Així, Carazo conta que es va apassionar per unes parcel·les perdudes, per “recuperar i donar valor a vinyes centenàries abandonades entre esbarzers de 40 anys”. En este sentit, recorda també el seu pas pel Bierzo i tot l'aprés sobre les plantes, “són indicadors de carència i el que busquen és l'equilibri, i al final vaig fer allò que la meua intuïció em deia, i este és el meu toc personal”.

 

“El fet de muntar un celler nou hui dia en una zona rural -continua- és molt difícil a nivel econòmic, social i cultural”. Per això, per a l'enòloga, la seua major recompensa ha sigut “aconseguir posar en el mapa el poble de la meua família, de tota una generació”.

 

Carazo compartix també els seus records a l'Escola de Viticultura i Enologia Féliz Jiménez de Requena, dependent de la Diputació de València, on va arribar amb tan sols 17 anys. “Els meus records allí fan que somriga i que m'emocione; li tinc molta estima a tot el que vaig viure a l'escola, era la nostra casa”. Carazo recorda també que va ser l'enòleg Mariano García qui li va recomanar estudiar en la Félix Jiménez. “En aquells dies hi havia tres escoles a Espanya: a Madrid, a La Rioja i la meua escola, la de Requena”, informa.