Llutxent celebra el X Concurs d'Arròs Caldós

El dilluns, dia 21 d'octubre de 2013, se celebra la X edició del Concurs d'Arròs Caldós de Llutxent en el claustre del convent del Corpus Christi amb la presència d'una vintena de prestigiosos restaurants de la Comunitat Valenciana.

 

El diputat de Turisme, Ernesto Sanjuán, ha manifestat la voluntat de continuar donant suport a este certamen que valora com «un punt de trobada d'alt nivell per a contribuir a potenciar la gastronomia valenciana com a reclam turístic de la província de València».

 

El Patronat de Turisme, València, Terra i Mar és el principal patrocinador d'este concurs gastronòmic i la Diputació de València cedix les seues instal·lacions del claustre del convent del Corpus Christi per a la seua celebració.

 

En les bases del certamen s'establix que el guisat s'haurà d'elaborar en cassola de fang o de ferro utilitzant tots els participants la mateixa matèria primera sense possibilitat de variacions, encara que cada participant li donarà, lògicament, el toc personal que diferencie cada preparació. Per tant, s'usarà Arròs de València amb denominació d'origen, pollastre, conill, caragols i verdura.

 

Postres de caqui obligatòries

 

En la categoria de millors postres els qui aspiren a un premi hauran d'utilitzar, obligatòriament, el caqui amb denominació d'origen Ribera del Xúquer, el consell regulador del qual col·laborarà amb el certamen a fi que els millors restaurants incorporen en les seues cartes el caqui per a difondre el consum d'un fruit tan saborós.

 

El jurat atorgarà tres premis al millor arròs caldós, amb una dotació econòmica de 500 euros el primer premi, 300, el segon i 200, el tercer. A més, es concediran premis a les millors postres, amb 300 euros el primer classificat i amb 200 euros el segon.

 

Competició entre professionals

 

Els participants del concurs, com en totes les edicions, inclouen professionals del sector, sempre que ostenten la representació d'un restaurant.

 

El jurat estarà compost per professionals de la gastronomia, crítics gastronòmics de prestigi reconegut i personatges destacats de l'espectacle o de l'esport. Com sempre, estarà presidit per Salvador Gascó i ja han confirmat la seua assistència: el gran mestre pastisser Paco Torreblanca; Bert Koller (Restaurant Riff de València i estrela Michelin); Alfredo Alonso, de Rías Gallegas, de València; els prestigiosos crítics Paco Alonso (TVE) i Alfredo Argilés, els periodistes Paco Nadal i Julio Tormo i el matador de bous Vicente Barrera juntament amb l'exseleccionador nacional de ciclisme Paco Antequera, prestigiós gastrònom i amant de la bona taula i, finalment, Carlos Valsangiacomo, dels cellers del mateix nom.

 

José Miguel Aranda, alcalde de Llutxent, ha declarat per la seua banda que «el concurs disfruta d'una gran acollida entre els professionals del sector i desitja que esta desena edició siga un dia de festa perquè tots els ciutadans del municipi vegen com es cuinen els arrossos i n'opinen, ja que este és un plat típic en la zona que es cuina en totes les cases».

 

Una participació d'alt nivell

 

Els restaurants que han anunciat la seua presència són: Casa Cesáreo (València), Chef Amadeo (platja de Gandia), Casa Picanterra (Cullera), Santana (Benifaió), Natzaret (platja de Puçol), Rossinyol (Nàquera), Casa Granero (Serra), Granja Santacreu (San Antonio de Benagéber), Rincón del Faro (Cullera), Pou de la Neu (Xixona), La Orza (Chiva), Arribar (Port de València), La Casota (el Palmar), Les Rotes (Dénia), La Sequieta (Alaquás), Ca Angeles (Palop de la Marina), Casa Cantó (Benissa), Xiri (Monòver), La Visteta (Barx), El Chaparral (Serra), Alqueria del Brosquil (València), Casa Miguel (l'Alcúdia). Competiran en un concurs que s'ha guanyat el prestigi any rere any gràcies a la bona mà, la professionalitat i la serietat de Salvador Gascó, tota una personalitat i una referència en l'àmbit gastronòmic valencià.

 

Els premis al concurs i la posterior degustació estaran patrocinats per l'excel·lentíssima Diputació Provincial de València a través del Patronat de Turisme, que any rere any s'aboca en un concurs que ha rescatat, per a la nostra gastronomia, un plat senzill però molt saborós i que amb el pas del temps havia perdut el protagonisme que antany havia tingut en la nostra cuina tradicional i mediterrània.